Ανοίγουμε και πάλι, για το 2020

Ανοίγουμε και πάλι τη Δευτέρα 25 του Μάη του 2020 με πολλή όρεξη και διάθεση, αλλά και με πολλές σκοτούρες. Με αρκετούς προβληματισμούς και σκέψεις γι’ αυτή την επιστροφή. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον τουρισμό είναι, αν θέλουμε να είμαστε διπλωματικοί, τουλάχιστον ασαφή. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι εξαγγελίες είναι μια σκέτη κοροϊδία για τις μικροεπιχειρήσεις και απολύτως τραγικά για τους εργαζόμενους. Ας είναι όμως, το ξέρουμε ότι το κοινωνικό κράτος ισχύει για τις τράπεζες, την Aegean, τα κανάλια και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Για όλους τους υπόλοιπους είναι στυγνά καπιταλιστικό. Θα πορευτούμε με την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας, χωρίς μεμψιμοιρίες αλλά με τη δύναμη που μας δίνει η εμπειρία και η αλληλεγγύη. Όλο αυτό το διάστημα άλλωστε, βρεθήκαμε με φίλους και συνεργάτες, με τα παιδιά που δουλεύουν χρόνια στο μαγαζί. Γίνανε όλες οι απαραίτητες ετοιμασίες και καθαριότητες.

Μοιραστήκαμε αγωνίες, φόβους, τα βιώματα και τις σκέψεις από την πρωτόγνωρη καραντίνα, αλλά κυρίως γελάσαμε με καταστάσεις και ιστορίες από τα παλιά. Η ανυπομονησία για την κανονικότητα της εργασίας σημαίνει ταυτόχρονα την επιστροφή στην κοινωνικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Από την μεριά μας θα πράξουμε ότι είναι απαραίτητο για την προστασία των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων μας.

Όμως, κάποια πράγματα θα αλλάξουν. Για παράδειγμα, δεν θα υπάρχει πλέον κατάλογος αλλά ένα ημερήσιο λιτό και μικρό μενού. Η λίστα των κρασιών θα είναι επίσης πιο μικρή. Πέρα από τα υπέροχα κρασιά του φίλου μας του Γιώργου του Ξυδάκη από την Μύκονο θα έχουμε και τα κρασιά του Νίκου του Χατζάκη από τη Σύρο, και από εκεί και ύστερα λίγες επιλεγμένες φιάλες από τις υπόλοιπες Κυκλάδες και κάποια φυσικά κρασιά. Υπάρχει βέβαια η επιλογή του δικού μας κρασιού που φέτος είναι πραγματικά εξαιρετικό. Για αυτή τη Δευτέρα λοιπόν θα δουλέψουμε σίγουρα με το παχύφυλλο, πεντανόστιμο σπανάκι και τις αγκινάρες του Κωνσταντή του Χουζουρη, χριστόψαρο αφού θα είναι και το τελευταίο πριν το καλοκαίρι, το αναγκαίο κατσικάκι, αλλά και ένα λαδερό για τους φίλους που είναι vegan ή χορτοφάγοι.

Για να είμαι ειλικρινής, η κατάρτιση ενός καθημερινού μενού είναι μια ευχάριστη σπαζοκεφαλιά. Μια δημιουργική διέξοδος από την επαναληπτικότητα και την πλήξη που προκαλεί η ρουτίνα της αναπαραγωγής των ίδιων συνταγών και πιάτων κάθε μέρα. Γίναμε μεσήλικες πια, μεγαλώσαμε μέσα στις φωτιές και την πίεση της δημόσιας εστίασης. Αυτά λοιπόν που δεν μπορεί να μας υποσχεθεί ο χρόνος και το μέλλον οφείλουμε να τα κερδίσουμε μέσα από αναμέτρηση με τις καθημερινές προκλήσεις.
Η παραίτηση δεν είναι επιλογή. Προσαρμοζόμαστε αλλά δεν υποτασσόμαστε. Μου έχει λείψει η μαγειρική. Γιατί η μαγειρική δεν είναι αίγλη, προσποίηση και εξεζητημένη επιτήδευση. Αντιθέτως, αφορά την καλή πρώτη ύλη, τις καθαρές γεύσεις και, κυρίως, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία. Για αυτό χαίρομαι που ανοίγουμε, γιατί θα ξανασυναντηθούμε με φίλους και γνωστούς, θα ξανακουστούν γέλια και πειράγματα, θα αχνίσουν οι κατσαρόλες, θα μυρίσει μπαχάρια η κουζίνα, θα αρχίσει εν ολίγοις το πανηγύρι της ζωής.

Γ.Β